
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na Kaszę jaglaną z mięsem i brokułami
Kasze to bardzo zdrowe produkty. Warto nimi jak najczęściej zastępować ziemniaki. Kasza jaglana to swojego rodzaju królowa wśród kasz. Ma zbawienny wpływ na organizm i dość silne działanie odtruwające. Takie danie to samo zdrowie dla rodziny powracającej do domu po pracowitym dniu. Jest w nim to wszystko, czego potrzebuje wyczerpany organizm. Mięso, warzywa i kasza – ogromne bogactwo składników odżywczych i mineralnych.
Składniki na Kaszę jaglaną z mięsem
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 300 g brokułów
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kaszy jaglanej z mięsem
- Kaszę zalać wodą, dodać szczyptę soli, gotować do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z kuchenki i zostawić pod przykryciem.
- Brokuły ugotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 5 minut); następnie odcedzić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodać ugotowane brokuły oraz kaszę; wymieszać.
- Potrawę doprawić solą i pieprzem, podawać tuż po przygotowaniu.