
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 duża blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Drożdżowe ciasto z rabarbarem – smak dzieciństwa. Gdy tylko w ogródkach pojawiały się pierwsze gałązki rabarbaru, dzieci je obrywały i zasiadały dookoła cukiernicy delektując się smakiem lata, a babcie i mamy przygotowywały przepyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem. Cała okolica pachniała. To niekoniecznie przeszłość. Można spróbować swoich sił w kuchni i zafundować swoim najbliższym wyprawę kulinarną do naszego dzieciństwa.
Składniki na Drożdżowe ciasto
- Ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- ½ kostki masła
- 50 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g rabarbaru
- Kruszonka
- ½ kostki masła
- 1 cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- 3 – 4 łyżki mąki
Sposób wykonania Drożdżowego ciasta
Ciasto
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i masło. Wszystko wymieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły.
- Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę; wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić w słupki o długości ok. 2 cm i wrzucić do ciasta drożdżowego.
- Drożdżówkę pozostawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem.
- Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 40 – 45 minut (aż ciasto będzie złociste).