
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. pulpetów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pulpety drobiowe w sosie porowo-chrzanowym
Mięsne kuleczki wykonane z niezwykle zdrowego, indyczego mięsa a do tego kremowy, gęsty sos. Potrawa, która łączy w sobie intensywny smak pora i wyrazistość chrzanu. Idealna propozycja na obiad, która zachwyci całą rodzinę. Do tego odrobina wiosennego akcentu, czyli świeży koperek, i gotowe!
Składniki na Pulpety drobiowe
- 300 g mięsa mielonego drobiowego, np. z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 pory
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 3 kostki rosołowe
- 1 łyżka masła
- garść świeżego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pulpetów drobiowych
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, koperkiem; doprawić solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanej masy uformować 10 pulpetów wielkości orzecha włoskiego.
- Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem kostek rosołowych.
- Do wrzącego bulionu wrzucić pulpety i gotować przez 20 minut.
- Białe części porów umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
- W garnku rozpuścić masło, dodać pory, podsmażyć.
- Do podsmażonych porów dodać 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się pulpety i dusić przez 10 minut.
- Kiedy pory będą miękkie, dodać chrzan oraz śmietanę.
- Pulpety przełożyć do sosu, zagotować. Podawać z ryżem lub kluseczkami.