
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Domową karpatkę
Oczywiście – można sobie ułatwić życie i przygotować karpatkę z pudełka. Ale czy sprawi ona tyle samo radości i satysfakcji, co taka przygotowana samodzielnie od początku do końca. To wcale nie takie trudne! Może nieco więcej przygotowań, ale czy nie warto? Ten niepowtarzalny, unoszący się w domu zapach wypieku, wspomnienie babcinej kuchni. Czy nie warto w taki prosty sposób spróbować przenieść się w czasie?
Składniki na Domową karpatkę
- Ciasto
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- Krem
- 2 budynie śmietankowe
- mleko
- 1 kostka masła
- Dodatkowo
- cukier puder
Sposób wykonania Domowej karpatki
Ciasto
- Zagotować wodę oraz margarynę.
- Następnie dodać mąkę i rozcierać całość przy użyciu łyżki aż do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Ciasto odstawić do wystudzenia.
- Do zimnego ciasta wbijać po 1 jajku i ucierać całość mikserem.
- Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozsmarować (tworząc niedbałe wybrzuszenia)na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy muszą być jednakowej wielkości).
- Ciasto piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić je do wystudzenia.
Krem
- Ugotować 2 budynie śmietankowe zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniach; odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Zimne ciasto przełożyć kremem i udekorować cukrem pudrem.
Ja sam bardzo lubię ciasto, które zwie się karpatką. Wcześniej jadłem krem z paczki. Będzie dla mnie nowością krem zrobiony nie z paczki. Walory tego ciastka kryją się w kremie. Sam papież Jan Paweł II zachwalał to ciasto. Jest on w pewien sposób autorytetem. Także w strefie kulinarnej.