
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 1 pizza
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę z mozzarellą i rukolą
Można szukać prostych rozwiązań. Można wziąć do ręki telefon i zamówić wszystko, na co przyjdzie tylko ochota. Ale czy nie jest przyjemnie czasami coś przygotować samodzielnie? Zaskoczyć najbliższych, stworzyć w domu przyjemną atmosferę, pachnącą wypiekami. Pizza z mozzarellą i rukolą będzie zdrową i do tego pyszną przekąską. To taka namiastka kuchni włoskiej w naszej kuchni.
Składniki na Pizzę z mozzarellą i rukolą
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 15 oliwek (czarnych i zielonych)
- 400 g sera mozzarella
- 200 g żółtego sera
- 6 pieczarek
- kilka plastrów salami
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej
- garść rukoli
- suszone oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pizzy z mozzarellą i rukolą
- Do podgrzanego mleka dodać wodę, szczyptę soli, cukier oraz drożdże, wszystko wymieszać.
- Następnie dodać oregano oraz mąkę, ciasto wyrobić rękami.
- Ciasto posmarować oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim pastę pomidorową.
- Na pizzy rozłożyć kolejno plastry pieczarek, salami i oliwki.
- Całość posypać solą, pieprzem i oregano.
- Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym żółtym serem oraz kawałkami mozzarelli.
- Pizzę po wyjęciu z piekarnika udekorować rukolą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wszystkie składniki do ciasta na pizzę powinny mieć temperaturę pokojową, warto je również delikatnie podgrzać
- Drożdże do pizzy muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać
- Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
- Dobrze wyrobione ciasto do pizzy jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
- Zamiast pasty pomidorowej do pizzy można użyć pomidorów z puszki
- Zamiast sosów czy ketchupu warto użyć oliwy z oliwek lub świeżych ziół
Czy pizza jest zdrowa czy nie i tak każdy ją w pewien sposób lubi. Każdy nowy przepis jest wyzwaniem dla tego kto przyrządza tę pizzę oraz dla tego kto ją konsumuje. Ja mam taką zasadę, że im więcej składników tym ona jest po prostu lepsza. Także dobry ser żółty odgrywa niemałą rolę. Również i sosy grają w tym jakąś na pewno nie drugoplanową rolę.
Domowa wersja jakiejkolwiek pizzy przygotowana dla najbliższych jest dużo zdrowsza i smakuje najlepiej na świecie:)