
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 860 kcal/1 porcja
Przepis na Smażony ser
W planach wieczór w gronie znajomych, ale brak ochoty na godziny spędzone w kuchni przy garnkach? A w lodówce tylko kostka sera i kilka jaj? Jak w szafce będzie jeszcze bułka tarta to spotkanie z przyjaciółmi uratowane. Kostkę sera wystarczy pokroić w słupki, zastosować trzykrotne panierowanie, chwila na patelni i wyśmienite przekąski gotowe. Czy chipsy i słone paluszki nie brzmią banalnie przy smażonym serze?
Składniki na Smażony ser
Sposób wykonania Smażonego sera
- Ser pokroić w słupki.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka z odrobiną soli i pieprzu.
- Każdy kawałek sera zanurzyć w jajku i panierować w bułce tartej. Czynność tę powtórzyć 3 razy.
- Bloczki serowe włożyć na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz, po czym zmniejszyć moc kuchenki i smażyć je tak długo, aż serki ładnie się zrumienią. Serki w trakcie smażenia należy przewrócić!
- Przekąski po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać jako dodatek do piwa.
Przepis bardzo prosty ale niezwykle skuteczny. Chyba każdy by chciał tego spróbować. Kupić składniki i stosować się do przepisu i gotowe.