
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 500 kcal/1 porcja
Przepis na Kaszotto z kaszy pęczak
To jedno z tych ulubionych dań jednogarnkowych. Zapracowane gospodynie domowe wprost za nimi przepadają. Jakby mało było tego, że jest niezwykle proste do przygotowania, to jeszcze zawiera całe mnóstwo wartości odżywczych. Kasza, mięso wołowe i całkiem sporo warzyw – to po prostu skarbnica białka, błonnika i wielu innych. Dodatkowo uczucie sytości pozostaje na długo. Sprawdzi się, jako danie główne, ale też świetnie wypadnie, jako ciepła wieczorna przekąska.
Składniki na Kaszotto z kaszy pęczak
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g kaszy pęczak
- 3 szklanki bulionu
- 300 g kalafiora
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kaszotta z kaszy pęczak
- Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju kokosowego.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę oraz pietruszkę; wszystko podsmażyć.
- Na osobnej patelni roztopić pozostałą ilość oleju kokosowego i podsmażyć na nim mięso mielone z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki.
- Do mięsa dodać kaszę, różyczki kalafiora oraz przygotowane uprzednio warzywa.
- Całość zalać bulionem; wszystkie składniki wymieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
- Na koniec dodać szpinak; kaszotto podsmażyć; danie podawać na ciepło.