
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 bułek
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Bułeczki z kurczakiem
Ciasto francuskie jest mniej więcej tak samo uniwersalne jak piersi z kurczaka. To może spróbować połączyć jedno z drugim? Bułeczki z kurczakiem to nic innego jak połączenie tych dwóch, niezawodnych składników. To bardzo proste do przygotowania danie, wystarczy pokroić piersi w kostkę, podsmażyć na patelni, zapakować w odpowiednio przygotowane ciasto francuskie. Można zastosować swoje ulubione przyprawy i dodatki, ewentualnie użyć wskazanych w przepisie. I jeszcze 20 minut w piekarniku i gotowe! Mniam.
Składniki na Bułeczki z kurczakiem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g groszku konserwowego
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- musztarda
- ketchup
- oliwa
- 1 łyżeczka papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Bułeczek z kurczakiem
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę; oprószyć solą, pieprzem oraz papryką.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do cebuli dodać mięso, zrumienić. Pod koniec smażenia dodać groszek, wymieszać.
- Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów.
- Środek każdego kawałka (1/3 kawałka ciasta) posmarować ketchupem oraz musztardą, po czym wyłożyć na ciasto mięso z groszkiem oraz odrobinę sera feta.
- Boki ciasta pociąć na 1 cm-owe poprzeczne paski i zakładać je naprzemiennie na środkowym pasie nadzienia.
- Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.