
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z brukselki
Brukselka – tak wspaniale podnosi odporność na przeziębienia wśród dzieci. A dzieci nie chcą jej jeść! Co robić? Zupa krem z brukselki to niezły sposób na przemycenie wartościowych składników do diety – nie tylko dziecięcej. Przygotowanie takiej zupki, to nic trudnego. Wystarczy zblendować zwykłą zupkę brukselkową i gotowe! Na koniec wystarczy dla zachęty dodać kleksa śmietany, podsmażony boczek, ewentualnie dla chrupkości - świetnie sprawdzi się groszek ptysiowy.
Składniki na Zupę krem z brukselki
- 300 g brukselki
- 200 g kości wieprzowych
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- pieprz
- sól
Sposób wykonania Zupy krem z brukselki
- Brukselkę opłukać, odciąć końce, podsmażyć na maśle.
- Pozostałe warzywa obrać, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kości wieprzowe wraz z warzywami włożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać podsmażoną brukselkę i gotować całość do miękkości na wolnym ogniu.
- Z zupy wyłowić kości, resztę zblednować na gładką masę.
- Brukselkową doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
- Brukselkową podawać z keksem śmietany oraz z kawałkami boczku.