
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Roladki z polędwicy wieprzowej
To danie z pewnością można potraktować, jako wykwintne. Jak każde wykwintne danie, wymaga całkiem sporo czasu na przygotowanie. Jednak efekt końcowy rekompensuje wszystko. Mimo podniosłego charakteru tej potrawy, wykonanie jej wcale nie jest skomplikowane. Wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy polędwiczkę pokroić na centymetrowe plasterki, delikatnie rozbić, posmarować musztardą, zaopatrzyć w korniszona i zwinąć w roladkę. Upieczone razem z ziemniaczkami będą pysznie soczyste.
Składniki na Roladki z polędwicy wieprzowej
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 4 ogórki korniszone
- 6 łyżeczek musztardy
- 8 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Roladek z polędwicy wieprzowej
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm i delikatnie rozbić tłuczkiem.
- Kawałki mięsa z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze wieprzowiny rozsmarować łyżeczkę musztardy, ułożyć po słupku korniszonego ogórka. Mięso zwinąć i ewentualnie spiąć wykałaczkami.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
- Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn; delikatnie doprawić je solą i pieprzem; wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na nich umieścić zrazy.
- Potrawę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pod przykryciem do momentu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, aby mięso delikatnie się zrumieniło.
- Danie podawać z ulubionymi dodatkami.
Rewelacyjny przepis na roladki z polędwicy wieprzowej. Na pewno warto go wykonać. Gdyż jest to coś czego niektóre kubki smakowe wymagają. Dodatki, które są składnikami tego dania robią wielką różnicę. Wiadomo nie ma idealnych przepisów. Ale choćby w pewien sposób można się zbliżyć do największego z możliwych poziomów. To danie bardzo się zbliża do prawie idealnego. Nie jest idealne bo po prostu takich dań nie ma.