
- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 540 kcal/1 porcja
Przepis na Deser sernikowo – truskawkowy
Truskawki w każdej postaci to po prostu delicje. W połączeniu z deserem sernikowym zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. A już na pewno, żadne dziecko się nie oprze takiemu deserowi sernikowo-truskawkowemu. Wymaga odrobiny czasu na przygotowanie. Jednak efekt, bez wątpienia jest tego wart. Sernik, truskawki i do tego waniliowy posmak. Lato ukryte w deserowym pucharku - Mniam!
Składniki na Deser sernikowy
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 1 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
Sposób wykonania Deseru sernikowego
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier wanilinowy oraz budyń w proszku; wszystko zmiksować.
- Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, dodać ją do masy; wymieszać.
- Masę serową przelać do przygotowanych wcześniej pucharków i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Z truskawek usunąć szypułki, dokładnie je opłukać, przełożyć do malaksera, dodać cukier i zblednować całość na gładką masę.
- Mus truskawkowy przelać do pucharków; desery ozdobić kawałkami truskawek.