
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 575 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony to staropolska zupa, która wpisała się w bożonarodzeniową tradycję. Gotowany na bazie wędzonej kiełbaski, z dodatkiem buraków i innych warzyw to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Barszcz czerwony z ziemniakami, wzbogacony o aromatyczne przyprawy i boczek to idealne danie na zimowe dni i jesienne słoty!
Składniki na Barszcz
- 4 kawałki swojskiej wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 6 dużych buraków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- majeranek
- sól
Sposób wykonania Barszczu
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą wedle uznania.
- Z wywaru usunąć buraki, marchewkę i pietruszkę. Kiełbasę pokroić w plastry, po czym wrzucić ją ponownie do bulionu.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do barszczu.
- Barszcz zaciągnąć śmietaną, dodać sok z cytryny; doprawić majerankiem.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać do zupy.
- Barszcz podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.