
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Piersi z kurczaka marynowane w sosie sojowym
Delikatne mięso idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, jako dodatek do sosów i sałatek. Pierś z kurczaka podana z nutką orientalizmu za sprawą sosu sojowego, wzbogacona intensywnym smakiem czosnku i słodyczą miodu to świetna propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Filet podany w takiej odsłonie to ciekawa kompozycja smaków, która zachwyci każde podniebienie!
Składniki na Piersi z kurczaka
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Piersi z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić przy użyciu tłuczka.
- W osobnym naczyniu wymieszać sos sojowy, miód, szczyptę soli oraz pieprzu; dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony tak, aby kawałki kurczaka ładnie się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką lub z ulubionym sosem.
Nikt w życiu nie zmusiłby mnie to jedzenia jakiejkolwiek potrawy z sosem sojowym. Zjadłam jednak te piersi z kurczaka u znajomej i dopiero po zjedzeniu powiedziała, że są z sosem sojowym, a przepis znalazła na tym blogu. Dzięki temu przekonałam się do sosu sojowego 🙂 A danie, palce lizać 🙂
Bardzo jest mi miło czytać, że moje przepisy są smaczne:)