
- Czas przygotowania: 2h 10 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Przepis na Schab pieczony w zupkach
Najczęściej podawany w formie kotletów, ale może być przyrządzany na wiele różnych sposobów: faszerowany, w galarecie czy ze śliwką. Świetnym pomysłem ze schabem w roli głównej jest soczyste mięso zapiekane w zupkach. Wyśmienity smak schabu to zasługa aromatycznej marynaty na bazie wyrazistej cebulowej i grzybowego sosu. Schab pieczony w zupkach to propozycja na wykwintny, a zarazem prosty w przygotowaniu obiad!
Składniki na Schab
- 0,5 kg schabu bez kości
- 2 opakowania zupy cebulowej w proszku
- 1 opakowanie sosu borowikowego lub pieczarkowego w proszku
- 0,5 l śmietany 18% do zup i sosów
Sposób wykonania Schabu
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, pokroić w plastry o grubości 1 cm.
- Do śmietany dodać zupy w proszku, wszystko dokładnie wymieszać.
- Plastry schabu przełożyć do śmietanowej marynaty i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Schab wraz z ze śmietaną przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez ok. 60 minut.
- Mięso podawać zaraz po przygotowaniu z ziemniakami lub makaronem.