
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 575 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz biały z ziemniakami
Zupa gotowana na wywarze z delikatnej, białej kiełbasy, wędzonych żeberek i boczku z dodatkiem rozmaitych warzyw. Niepowtarzalny smak i aromat barszczu to zasługa szerokiej gamy przypraw na czele z aromatycznym majerankiem i podpieczoną cebulką. Gęsta zupa to idealny pomysł na pożywne danie obiadowe. Barszcz biały świetnie komponuje się z pajdą świeżego, wiejskiego chleba!
Składniki na Barszcz biały
- 4 białe surowe kiełbasy
- 2 wędzone żeberka
- 300 g wędzonego boczku
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- majeranek
- sól
Sposób wykonania Barszczu białego
- Obrać wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków), dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Żeberka, boczek oraz białą kiełbasę wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, gotować przez 1 godzinę na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą wedle uznania.
- Wywar przecedzić przez sito; boczek oraz żeberka pokroić w kostkę a kiełbasę w plastry, po czym wrzucić je ponownie do bulionu.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, gotować przez 40 minut.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do barszczu.
- Barszcz zaciągnąć śmietaną, dodać sok z cytryny; doprawić majerankiem.
- Podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.
Nie przepadam za barszczem białym ale ten jest nawet dobry. 🙂 może to przez to ze moja mama dawała duża ilość cebuli . Polecam.
Cieszę się bardzo, że moja wersja Barszczu białego Ci smakowała:) Już niebawem – Barszcz czerwony z ziemniakami:)