
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet De volaille z serem
Mimo iż jego nazwa wskazuje na danie typowe dla kuchni francuskiej tak naprawdę ma wschodnie pochodzenie. Kotlet de vollaile, zwyczajowo określany „dewolajem” w klasycznej formie nadziewany jest ziołowym masłem z dodatkiem intensywnego czosnku. Delikatne, soczyste mięso podane w nieco innej odsłonie, w towarzystwie żółtego sera i masła to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Pierś z kurczaka ukryta pod złocistą, chrupiącą panierką idealnie komponuje się z frytkami i ulubioną surówką!
Składniki na Kotlet De volaille
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 4 łyżeczki masła
- 4 plastry żółtego sera
- 8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Kotleta De volaille
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół tak, aby z 1 piersi powstały 2 kotlety.
- Kotlety delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
- Żółty ser zwinąć w ciasny rulon, ułożyć go na płacie mięsa, dodać łyżeczkę masła i zawinąć roladkę.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdą roladkę zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć wolnym ogniu po ok. 5 - 7 minuty z każdej strony tak, aby roladki dobrze się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką, z frytkami lub kapustą.
Robiłam, próbowałam i są świetne. Przepis prosty i szybki. Polecam. 🙂