
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 1h 50 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 275 kcal/1 porcja
Przepis na Baraninę gotowaną w warzywach
Baranina gotowana w warzywach to bardzo ciekawa i do tego zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla pieczonych golonek wieprzowych itp. Baranina to bardzo zdrowe, lekkostrawne mięso, znajduje coraz to szersze grono swoich zwolenników, ale wciąż jest mało popularne w Polsce. Może warto przełamać stereotypy i spróbować czegoś innego. Do przygotowania tego dania potrzebne będą 2 godziny, mięso baranie i najpopularniejsze warzywa. Podawać można z ulubionymi dodatkami.
Składniki na Baraninę gotowaną w warzywach
- 4 kawałki baraniny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 por
- 1 cebula
- 4 liście lubczyku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
Sposób wykonania Baraniny gotowanej w warzywach
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Mięso opłukać, wstawić do garnka z gotującą się wodą (2 l).
- Do mięsa dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, pieprz, lubczyk.
- Gotować przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Podawać ulubionymi dodatkami.
Należy odchodzić od ciężkiej kuchni. I trochę zacząć jeść lżej. Ta potrawa jest taką, która pokazuje nową alternatywę.