
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 130 kcal/1 porcja
Przepis na Kaszę jaglaną z warzywami
Szybko, tanio i zdrowo. A do tego niskokalorycznie i lekkostrawnie. Kasza jaglana ma cudowne właściwości. Wpływa regenerująco i odżywczo na organizm człowieka. W niecałą godzinę można przygotować takie bezcenne danie. Wystarczy do ugotowanej kaszy jaglanej dodać lekko podsmażoną cebulkę, marchew, pietruszkę i nadające intensywnego smaku i soczystości pokrojone w kostkę pomidory. Danie należy doprawić zgodnie z upodobaniami, zarówno w wersji łagodnej jak i pikantniejszej będzie smakowało wyśmienicie.
Składniki na Kaszę jaglaną z warzywami
Sposób wykonania Kaszy jaglanej z warzywami
- Kaszę przesypać do garnka, dolać 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli; gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Po wyłączeniu kuchenki, kaszę zostawić pod przykryciem.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Marchewki i pietruszki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli; podsmażyć.
- Do podsmażonych warzyw dodać także pokrojone w kostkę pomidory.
- Kiedy warzywa będą miękkie, doprawić całość solą i pieprzem, przełożyć je do kaszy i wszystko wymieszać.