
- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 363 kcal/1 porcja
Przepis na Babkę gołąbkową
Nie ma chyba nic pyszniejszego niż takie mamine, albo babcine gołąbki. Takie w sosie pomidorowym – hmn… Niezapomniane smaki, które ciężko podrobić. Jednak można spróbować nieco innych, własnych rozwiązań. Świetną alternatywą może się okazać właśnie babka gołąbkowa. Wymaga trochę czasu na przygotowanie a następnie na pieczenie. Za to efekt gwarantowany.
Składniki do Babki gołąbkowej
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 główka włoskiej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 2 l wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Babki gołąbkowej
- Ryż zalać 4 szklankami wody, doprawić szczyptą soli, gotować, co jakiś czas mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawić do wystygnięcia.
- Główkę kapusty opłukać, usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb u nasady, liście oddzielić.
- Wodę doprawić szczyptą soli, doprowadzić do wrzenia.
- Liście kapusty wrzucać do wrzącej wody po ok. 5 sztuk, gotować 2 minuty, odsączyć, ostudzić.
- Usunąć nożem najgrubszą część liścia, ewentualnie rozbić ją tłuczkiem.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Mięso mielone wymieszać z ryżem i cebulą, doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekany szczypiorek.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć papierem do pieczenia.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić kilka liści kapusty (tak, aby przykryć dno i ścianki naczynia).
- Na liściach umieścić warstwę farszu (grubość warstwy w zależności od upodobań) i ponownie przykryć ją liśćmi kapusty. Czynność tę powtórzyć 2 lub 3 razy, aż całe naczynie zostanie wypełnione farszem.
- W osobnym naczyniu zagotować bulion, dodać koncentrat i śmietanę.
- Sos przelać do babki gołąbkowej, zamknąć naczynie żaroodporne i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60 – 90 minut.
- Babkę po upieczeniu odstawić na 20 minut, po czym przełożyć ją na półmisek.
- Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli po usunięciu głąba, liście kapusty nie rozdzielają się lub ulegają uszkodzeniu podczas odrywania, należy przygotować duży garnek, w którym zmieści się główka kapusty i zagotować w nim ok. 2 litry wody (woda ma sięgać do połowy naczynia); wodę doprawić szczyptą soli. Do gotującej się wody włożyć ostrożnie całą główkę kapusty, gotować na wolnym ogniu, odrywając poszczególne liście
- Do gołąbków można użyć zarówno zwykłej kapusty ( jest ona dosyć twarda) lub kapusty włoskiej. W przypadku tej drugiej czas gotowania lub pieczenia będzie dużo krótszy – ok. 15 minut
- Dla uzyskania lepszego smaku mięso mielone można podsmażyć razem z cebulą