
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 456 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z rosą
Sernik, jak to sernik. Wszyscy go uwielbiają. I to w każdej postaci, z przeróżnymi dodatkami. Trochę czasu i odrobina pracy, a sukces gwarantowany. Ten sernik z rosą w smaku, do złudzenia przypomina ten babciny. Jednak to nieco uwspółcześniona wersja, bo po upieczeniu na jego powierzchni pojawia się rosa. To wynik wytrąconego cukru z ubitych białek. Wygląda świetnie!
Składniki na Sernik z rosą
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 150 g masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 budynie śmietankowe po 60 g
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki mleka
- Pianka
- 100 g wiórek kokosowych
- 6 białek
- ½ szklanki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
Sposób wykonania Sernika z rosą
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej rozwałkowane ciasto.
Masa serowa
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Masło utrzeć z żółtkami przy pomocy miksera, po czym dodać cukier oraz zmielony ser (cały czas ucierając).
- Mleko wymieszać ze śmietaną; dodać budynie w proszku, wszystko dokładnie zmiksować.
- Do masy serowej dodać masę budyniową, całość jeszcze raz dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę serową i dokładnie ją rozprowadzić.
Pianka
- Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Następnie dodać cukier; wszystko ubijać jeszcze kilka minut.
- Do pianki przesypać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, całość wymieszać łyżką.
- Piankę wyłożyć na masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 50 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Moje ulubione ciasto <3
<3