Gotujesz jajka z myślą, że na dzisiejszy wieczór podasz je z majonezem i świeżymi dodatkami? Jednak podczas obierania ich ze skorupki dostajesz szału, gdy ta odchodzi wraz z wewnętrzną częścią jajka psując jego wygląd. Jest sposób na to, by skorupkę usunąć bez warstwy białka. Aby świeże jajka łatwiej obrać ze skorupki, musisz posolić wodę, w której będą gotowane a po ugotowaniu wyjąć je szybko z wrzątku. Następnie należy zalać je bardzo zimną (lodowatą) wodą; czynność tę należy powtórzyć 2 razy.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że skorupka ładnie będzie odchodzić od białka, wykorzystaj mniej świeże jajka (np. takie, które masz w lodówce od 3 dni).

Inną, równie skuteczną metodą jest ugotowanie jajek na 1 dzień przed ich obraniem. Ugotuj jajka wieczorem, a nazajutrz obierzesz je bez problemu!