Pewnie nie raz zdarzyło Ci się włożyć pączka lub faworka do nierozgrzanego tłuszczu. Jest kilka sposobów, aby sprawdzić czy tłuszcz już się nagrzał. Temperaturę tłuszczu możesz sprawdzić przy pomocy kuchennego, elektrycznego termometru. Jeżeli temperatura będzie w okolicach 140 stopni Celsjusza to znak, że możesz zacząć smażyć pączki; jeśli będzie niższa, musisz jeszcze trochę poczekać. Kolejnym sposobem na sprawdzenie, czy tłuszcz jest już wystarczająco nagrzany, będzie włożenie kawałka obranego ziemniaka do tłuszczu. Kiedy ziemniak zaczyna się smażyć (wokół niego pojawiają się bąbelki) to znak, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Natomiast, gdy nie masz pod ręką ziemniaka, do tłuszczu możesz wrzucić małą kuleczkę z ciasta i jeśli proces będzie przebiegał analogicznie jak w przypadku wrzucenia ziemniaka to znak, że możesz już zająć się smażeniem swoich słodkości. W żadnym wypadku nie używaj metody skrapiania tłuszczu wodą, ponieważ może być już gorący i przy zetknięciu się z wodą może zacząć pryskać!