- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Domowy budyń waniliowy
Gotowy budyń o smaku waniliowym, kupiony w sklepie? Owszem – prosta sprawa. Jednak taki przygotowany samodzielnie, to jest coś. Pozbawiony sztucznych barwników i konserwantów. A przygotowanie też wcale nie jest skomplikowane, za to satysfakcja gwarantowana. O wiele bardziej intensywny, wyrazisty smak wanilii, aksamitna konsystencja. Takie delicje, tak niewielkim kosztem. Czego chcieć więcej?
Składniki na Domowy budyń
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki syropu barmańskiego „Victoria’s” o smaku waniliowym
Sposób wykonania Domowego budyniu
- W ¾ szklanki mleka rozmieszać żółtko a następnie mąkę ziemniaczaną i pszenną.
- Do pozostałej ilości mleka dodać miód, syrop waniliowy, miąższ z laski wanilii (wraz z laską) oraz masło; wszystko zagotować.
- Kiedy mleko się zagotuje, wyłowić z niego laskę wanilii i przelać mączną zawiesinę.
- Budyń gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje (cały czas energicznie mieszając!).
- Budyń podawać z ulubionymi owocami.