
- Czas przygotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 1 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy – mniam. To ponadczasowy deser. Świetnie sprawdzi się w upalne popołudnia i jako deserek po niedzielnym obiadku. Taki świeży, lekki i orzeźwiający. Jego smak na długo pozostanie w pamięci. A do przygotowania wystarczy kilka truskawek, herbata truskawkowa, trochę wody, cukru i kilka listków świeżej mięty. A sposób podania? Dowolny! W każdej postaci będzie smakował tak samo wyśmienicie.
Składniki na Sorbet truskawkowy
- 800 g truskawek
- 3 saszetki herbaty truskawkowej „Teekanne”
- 250 ml wody
- ¾ szklanki cukru
- kilka listków mięty
Sposób wykonania Sorbetu truskawkowego
- Herbatę zaparzyć w 250 ml gorącej wody.
- Następnie do jeszcze ciepłej herbaty dodać ¾ szklanki cukru, wszystko dokładnie wymieszać tak, aby cukier dobrze się rozpuścił.
- Herbatę z cukrem odstawić do wystudzenia.
- Z truskawek usunąć szypułki, dokładnie je umyć i osuszyć.
- Truskawki zblendować na gładką masę, następnie dodać zimny syrop i wszystko dokładnie zmiksować.
- Tak przygotowany mus truskawkowy przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin.
- W trakcie mrożenia należy co 2 godziny przemieszać mus.
- Po 6 godzinach mrożenia, sorbet przełożyć do przygotowanych wcześniej pucharków i udekorować całość listkami mięty.
Sorbet to świetna nowość. Ale czasami można w historii znaleźć odniesienia. Choćby w Imperium Osmańskim. Bardzo lubiła go Roskolana- faworyta i sułtanka Sulejmana Wspaniałego.
Myślę, że taka wersja może śmiało zastąpić „sklepowe” sorbety!