
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z zielonych szparagów
Warto korzystać z dobrodziejstw natury. Nie jeden się już o tym przekonał. Zupa krem ze szparagów to niemalże danie uniwersalne. Podany zwyczajnie, będzie stanowił jedną z pięciu porcji warzyw w naszej piramidzie żywieniowej. Odpowiednio udekorowany talerz sprawi, że, taki zwykły krem ze szparagów może stanowić wykwintną potrawę. Mało kalorii i dużo składników odżywczych w jednym. A do tego - jak smakuje!
Składniki na Zupę krem z zielonych szparagów
- 1 duża wiązka zielonych szparagów
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ l bulionu lub rosołu
- groszek ptysiowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem
- Ziemniaki obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli, odcedzić.
- Szparagi ugotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 10 minut); odcedzić.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
- Szparagi przełożyć do garnka, dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, zeszkloną cebulę oraz czosnek.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera, dodając także bulion.
- Zupę w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z groszkiem ptysiowym.