
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 590 kcal/1 porcja
Przepis na Drobiowe serduszka w sosie własnym
Serduszka drobiowe – mniam! W dodatku, w sosie własnym lekko zaprawionym śmietaną i mąka. To naprawdę tanie, szybkie i bardzo smaczne danie. Ten lekko gumowaty smak uwielbiany przez dzieci i nie tylko. Bez większego wysiłku może je przygotować nawet kuchenny laik. Drobiowe serduszka podane z puree ziemniaczanym lub ryżem, do tego surówka - będą smakowały wybornie.
Składniki na Drobiowe serduszka
- 1 kg drobiowych serc
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1,5 szklanki drobiowego bulionu
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Drobiowych serduszek
- Serca przekroić na pół, umyć i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej wcześniej przygotowane serca.
- Następnie dodać bulion, przykryć całość pokrywą i poddusić.
- Do potrawy dodać śmietanę po uprzednim wymieszaniu jej z odrobiną wywaru.
- Sos zaciągnąć mąką wymieszaną w ½ szklanki zimnej wody, doprawić całość solą i pieprzem.
- Serduszka w sosie podawać z ziemniakami i surówką.