
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 218 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z pomidorów z parmezanem
Zupy kremy – uwielbiane przez dzieciaki. To właśnie w nich można przemycić najwięcej warzyw do diety milusińskich. Tym razem – zupa krem z pomidorów z parmezanem. Niby tradycyjna pomidorowa a jednak w nieco innym wydaniu, takim bardziej włoskim. Dodatek parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek nadaje jej właśnie takiego charakteru.
Składniki na Zupę krem
Sposób wykonania Zupy krem
- Pomidory umyć, zalać wrzątkiem, zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać połówki pomidorów; wszystko podsmażyć.
- Pomidory i cebulę zalać gorącym bulionem, gotować 10 minut.
- Następnie całość zmiksować przy użyciu blendera.
- Zupę doprawić 3 łyżkami parmezanu oraz tradycyjnie - solą i pieprzem.
- Krem podawać z makaronem ryżowym, keksem śmietany i startym parmezanem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Śmietanę można pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego
Jakoś nie przepadam za parmezanem. Co proponujesz w zamian?
Zamiast parmezanu można użyć suszonych pomidorów albo natkę pietruszki.
Zupa krem z pomidorów to coś nowego. Co tak jak inne zupy krem smakuje wyśmienicie. Mi nawet nie przeszkadza parmezan. Uważam go za znaczący dodatek, który robi wielką różnicę.
Taka zupa smakuje jeszcze lepiej, kiedy pomidory pochodzą z własnego ogrodu:)