
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z brokułów
Smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, którą docenią smakosze zielonego warzywa. Może być przygotowana w lekkiej postaci, dla będących na diecie bądź bardziej sycąca, wówczas stanowi pożywne danie. Zupa z brokułów jest nie tylko pyszna i ma oryginalny kolor, ale i może być podawana z różnymi dodatkami w zależności od upodobań. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na wykwintny obiad.
Składniki na Zupę krem z brokułów
- 1 kg brokułów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu lub rosołu
- śmietana
- 3 kromki chleba
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z brokułów
- Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Marchewki, pietruszki oraz ziemniaki gotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.
- Brokuły ugotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżeczki cukru (czas gotowania - ok. 10 minut); następnie odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
- Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Brokuły przełożyć do garnka, dodać ugotowane wcześniej warzywa, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera, dodając w trakcie bulion.
- Zupę w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z keksem śmietany, oliwą z oliwek i grzankami.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Dodanie cukru do wody, w której będą gotowane brokuły pomoże zachować im zielony kolor
- Śmietanę można pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego
- Zupę można podawać z prażonymi płatkami migdałów
Wysmienita zupka
Polecam także krem z cukinii i kalafiora, przepisy niebawem pojawią się nie stronie:)