
- Czas przygotowania: 10 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 110 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę „Caprese”
Śródziemnomorski smak, idealny o każdej porze roku. Zimą rozbudza zmysły, przywodzi na myśl gorące dni. Latem zaś to idealna przekąska, lekka, a zarazem pożywna. Doskonale sprawdza się w pracy, wystarczy połączyć o poranku kilka składników i gotowy jest zdrowy, smaczny posiłek.
Składniki na Sałatkę
- 2 opakowania sera 'Mozzarella'
- 2 świeże pomidory
- czarne oliwki
- liście świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w plasterki.
- Pomidory opłukać, pokroić w plastry.
- Oliwki wyjąć z zalewy, posiekać w małe plasterki.
- Na talerzu ułożyć plasterki sera na przemian z plastrami pomidora i listkami bazylii.
- Na pomidorach i serze ułożyć oliwki. Całość skropić oliwą z oliwek oraz posypać suszoną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać ze świeżo upieczonymi bagietkami.