
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Befsztyk tatarski, tatar
Finezyjna przystawka, którą trzeba wiedzieć w jaki sposób przyrządzić, bo wbrew pozorom nie jest to łatwe. Befsztyk tatarski podawany jest na zimno, w klasycznej wersji robiony jest z polędwicy wołowej. Mięso powinno być drobno posiekane, podane z żółtkiem oraz cebulą. W wersjach bardziej rozbudowanych pojawia się ogórek, grzybki marynowane, sardynki oraz aromatyczne przyprawy.
Składniki na Befsztyk tatarski
- 300 g wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 2 żółtka
- 2 małe cebulki szarotki
- 2 ogórki kiszone
- 6 małych grzybków w zalewie
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Befsztyku tatarskiego
- Mięso opłukać, osuszyć, zmielić przy użyciu robota kuchennego lub drobno posiekać.
- Do mięsa dodać sos worcestershire, sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek; wszystko wymieszać.
- Cebulki, ogórki i grzybki bardzo drobno posiekać.
- Z mięsa uformować kulę, zrobić w niej miejsce na żółtko.
- Na talerz wyłożyć cebulkę, grzybki oraz ogórki, do wgłębienia w mięsie włożyć żółtko.
- Podawać zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
- Warunkiem przyrządzenia wyśmienitego tatara jest użycie świeżych i jak najwyższej jakości składników
- Mięso powinno być chude, bez tłuszczu i ścięgien, najlepiej, gdy jest to polędwica; może to być również łopatka wołowa lub mięso z udźca
- Zamiast mielić mięso, można je drobno posiekać, potrawa uzyska nieco inny smak
- Sos worcestershire można zastąpić przyprawą „Maggi” lub też musztardą
- Dodatki do tatara można dowolnie komponować, zamiast grzybków można użyć oliwek, kaparów, rzodkiewek, szczypiorku, suszonych pomidorów lub papryki konserwowej