
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 650 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami
Każdy pasjonat gotowania wie, że czasem wystarczy kilka podstawowych składników, żeby stworzyć ciekawe i wykwintne danie. Mielone mięso z dodatkiem wyrazistego czosnku i cebuli, wzbogacone nutką słodkawo – kwaśnego koncentratu, a do tego niezastąpione w kuchni kartofle to recepta na pyszną zapiekankę, która trafi w najbardziej wysublimowane gusta!
Składniki na Zapiekankę z mięsem mielonym
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 duże ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 6 plastrów żółtego sera
Sposób wykonania Zapiekanki z mięsem mielonym
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodać mięso, smażyć pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut.
- Małą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mięsny farsz podzielić na 2 części. Spód formy wyłożyć ziemniakami pokrojonymi w plastry, na nich równomiernie rozłożyć pierwszą część farszu i przykryć 3 plastrami sera. Ser przykryć kolejną warstwą ziemniaków i porcją mięsa, po czym ponownie dodać ser.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 10 minut (aż ser się rozpuści).