
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę meksykańską z ananasem
Połączenie delikatnego, drobiowego mięsa, czerwonej papryki i słodkiego ananasa, wzbogacone odrobiną majonezu to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kompozycja delikatnych i wyrazistych smaków trafi w najbardziej wysublimowane gusta. Co więcej sałatka meksykańska jest prosta i idealnie pasuje na każdą okazję!
Składniki na Sałatkę meksykańską
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1 puszka marynowanej kukurydzy
- 300 g żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki meksykańskiej
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wyłożyć kawałki kurczaka, usmażyć (woda musi odparować a kawałki kurczaka należy zrumienić); ostudzić.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć ją i pokroić w kostkę.
- Kawałki ananasa wyjąć z zalewy, również pokroić w kostkę.
- Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, w której były marynowane.
- Białą część pora drobno posiekać.
- Kawałki kurczaka wymieszać z papryką, posiekanym porem i ananasem; dodać fasolę, kukurydzę, pokrojony w kostkę żółty ser, majonez; wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Uwielbiam meksykańskie klimaty, a ta sałatka pasuje idealnie mi i mojej rodzince 🙂
ooo:) bardzo się cieszę:)