
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 375 kcal/1 porcja
Przepis na Galaretę wieprzowo – drobiową
W zależności od rejonu Polski występują różne dla niej określenia. Nazywana jest między innymi: „zimnymi nóżkami”, „nóżkami w galarecie” czy „zylcem”. Klasyczna galareta to potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Ciekawą i smaczną odsłoną tradycyjnej galarety jest połączenie wieprzowiny, delikatnego drobiowego mięsa oraz warzyw!
Składniki na Galaretę wieprzowo - drobiową
- 1 golonka wieprzowa
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 4 udka z kurczaka
- 10 łapek z kurczaka
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Galarety wieprzowo - drobiowej
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać; cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Mięso opłukać, wstawić do garnka z warzywami, zalać zimną wodą (wody powinno być tyle, aby mięso było przykryte), zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
- Gotować przez 2 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sito; doprawić solą, ewentualnie pieprzem.
- Żelatynę dokładnie rozpuścić w wywarze, odstawić do wystygnięcia.
- Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić w kostkę; podobnie postąpić z golonką oraz nóżkami wieprzowymi; marchewkę ugotowaną w wywarze również pokroić w kostkę.
- Chłodny wywar przelać do 8 małych miseczek. Gdy wywar będzie tężał, do każdej miseczki włożyć mięso, marchewkę oraz posiekaną pietruszkę.
- Tak przygotowaną galaretę odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z octem.