- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Stanowią idealny duet z wigilijnym barszczem czerwonym. Każdy w dzieciństwie, w czasie świątecznych przygotowań pomagał w ich lepieniu. Mowa o uszkach z kapustą i grzybami. Nikt w czasie wigilijnej kolacji nie potrafi oprzeć się tym pływającym w barszczu mini pierożkom o delikatnym cieście i smacznym, grzybowym farszu!
Składniki na Uszka
- 200 g mąki pszennej + garść do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Uszek
- Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić w wodzie na co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, drobno pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane grzyby, podsmażyć.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli i grzybów, wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i ¼ szklanki przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki, pokroić w kwadraty o bokach ok. 3 – 4 cm.
- Na każdy kwadracik nałożyć nadzienie, skleić boki, formując trójkąt.
- Kąty podstawy trójkąta skleić ze sobą.
- Tak przygotowane uszka układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Uszka wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić.
- Gorące uszka wkładać do barszczu i od razu podawać.