
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Omlet z papryką i pieczarkami
Znany był już w Starożytności, zyskał popularność dzięki Francuzom, a do Polski trafił za sprawą królowej Marii Sobieskiej. Omlet to idealna propozycja na pożywne śniadanie, szybką kolację lub smaczną przekąskę. Puszysta potrawa na bazie jajek, podana w towarzystwie ulubionej wędliny, aromatycznych pieczarek i innych warzyw, zwieńczona świeżym szczypiorkiem zadowoli każde podniebienie!
Składniki na Omlet
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki mleka
- 4 plastry szynki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- 4 pieczarki
- szczypiorek lub koperek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Omletu
- Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę; smażyć, aż się zrumieni.
- Pomidory, paprykę i pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej wędliny, doprawić solą i pieprzem; wszystko poddusić.
- Mleko, mąkę i żółtka wymieszać ze sobą tak, aby nie było grudek.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać na patelnię z warzywami, podsmażyć, przewrócić na drugą stronę.
- Omlet posypać szczypiorkiem lub koperkiem, podawać zaraz po przygotowaniu.
Pycha. Nie miałam pomysłu kolację, więc zrobiłam ten omlet. Byliśmy w domu bardzo zadowoleni i najedzeni. 🙂
Już niebawem więcej przepisów na omlety z ciekawymi dodatkami!:)
Już się nie mogę doczekać 😀