
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 313 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz czerwony wigilijny
Wymieniając tradycyjne potrawy wigilijne od razu nasuwa się na myśl barszcz czerwony. W tym okresie najczęściej podawany jest z uszkami. Jest to polska zupa, która nierozerwalnie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Należy zadbać o to, aby smak barszczu wigilijnego był równie niepowtarzalny jak okres świąt. Jest on gotowany na wywarze z suszonych grzybów, dzięki czemu zyskuje wspaniały aromat.
Składniki na Barszcz wigilijny
- 1 kg czerwonych buraków
- 2 kwaśne jabłka
- 4 cebule
- 1 seler
- 6 suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 3 goździki
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Barszczu wigilijnego
- Grzyby umyć, zalać 1 l zimnej wody, dodać szczyptę soli, zagotować.
- Seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, dodać wraz z selerem do gotujących się grzybów.
- Po godzinie wyjąć z wywaru ugotowane grzyby, pokroić na mniejsze kawałki.
- Buraki umyć, zalać wodą, ugotować do miękkości.
- Ugotowane buraki odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić szczyptą soli i zalać 1 l wrzącej wody, zagotować.
- Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wrzących buraków.
- Do buraków dodać także liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, goździki; doprawić solą, pieprzem i cukrem; gdy zawrze, zdjąć z kuchenki.
- Wywar z grzybów i warzyw wlać do barszczu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
- Barszcz odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Przed podaniem barszcz mocno podgrzać (nie gotować!) i przecedzić przez gęste sito.