
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 8 - 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Nadziewane kluski śląskie
Tradycyjne kluski śląskie nadziewane mięsem, podawane z boczkiem i cebulką, to smak dzieciństwa. Łatwe w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim tanie danie. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale i pożywne. Popularne nie tylko na Śląsku.
Składniki na Kluski śląskie
- Kluski
- 2 kg ziemniaków
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ziemniaczana
- sól
- Farsz
- gotowane mięso lub mięso z rosołu np. 2 nogi z kaczki i 30 dag wołowiny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Klusek śląskich
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
- Mięso obrać, skręcić w maszynce.
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zrumienić na oliwie. Dodać do mięsa, całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać.
- Chłodne ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski i wyrównać brzegi. Masę w misce podzielić na 4 części, jedną część ciasta wyjąć na pozostałe 3 części, puste miejsce wypełnić mąką kartoflaną (do poziomu ziemniaków).
- Do ziemniaków dodać żółtko, proszek do pieczenia i masło. Masę dokładnie wyrobić rękami.
- Z przygotowanego ciasta formować placki wielkości połowy dłoni, wypełnić je łyżeczką mięsnego farszu; zlepić tak, aby farsz oblepiony był ciastem.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kluski wrzucać do wrzącej wody; gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem lub sosem z wieprzowego mięsa i czerwoną kapustą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Do klusków śląskich należy używać specjalnych odmian ziemniaków, np. „Tajfun” lub „Ibis”
- Mięso można zastąpić swojską pasztetową lub farszem z grzybami i kapustą