
- Czas przygotowania: 2h 10 min
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 6-8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcję
Przepis na Sałatkę z zupek chińskich
Od kilku dobrych lat to bardzo popularna przekąska, serwowana przy różnych okazjach. Chętnie zabierana do pracy i podawana podczas spotkań ze znajomymi. Sałatka z zupek chińskich ma w sobie orientalną nutę, a to dzięki przyprawom do nich dodawanym. Można ją przygotować na różne sposoby, tworząc fantazyjne, oryginalne smaki. Przydaje się w każdej kuchni.
Składniki na Sałatkę
- 2 zupki 'Vifon Kurczak złoty' (rosół) – jedna pikantna, a druga łagodna
- 1 puszka kukurydzy (ok. 380 g)
- 1 słoik ogórków korniszonych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 8 jajek
- 1 słoik majonezu (310 g)
Sposób wykonania Sałatki
- Zupki rozpakować, makaron pokruszyć, dodać załączone do nich przyprawy. Do mieszanki dodać kukurydzę razem z wodą, w której była marynowana, wymieszać i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Ogórki i paprykę również pokroić w kostkę.
- Zupki wymieszać z jajkami, ogórkami i papryką, dodać cały słoik majonezu.
- Udekorować startym ogórkiem korniszonym lub kawałkami papryki.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Makaron z kukurydzą najlepiej zostawić w lodówce na całą noc, makaron wchłonie całą wodę z kukurydzy, a składniki dobrze się połączą
Bardzo ciekawe przepisy na sałatki, napewno je wykorzystam
Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów 🙂