
- Czas przygotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 140 kcal/1 porcja
Przepis na Surówkę z marchewki
Każdy chyba pamięta z dzieciństwa surówkę z marchewki. Taka klasyczna z jabłuszkiem, ewentualnie duszona z zielonym groszkiem. A dlaczego nie spróbować czegoś odrobinę innego? Marchew, sok z cytryny, ziarna słonecznika i ulubione przyprawy. Tylko tyle. Będzie świetnym dodatkiem do dań z drobiu i nie tylko. Bez najmniejszego problemu wzbogaci dietę w witaminy i inne minerały. Tanio, szybko, smacznie i zdrowo a do tego swojsko.
Składniki na Surówkę z marchewki
Sposób wykonania Surówki z marchewki
- Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Startą marchewkę skropić sokiem z cytryny, dodać cukier oraz ziarna słonecznika.
- Surówkę doprawić według uznania solą i pieprzem; wszystko dokładnie wymieszać.