
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 328 kcal/1 porcja
Przepis na Szybką zupę z papryką i kiełbasą
Zabrakło czasu na przygotowanie klasycznego obiadu, czy zrobienie zakupów? W lodówce pustki, tylko z tyłu leży osamotniona kiełbaska, czerwona papryka, ze cztery ziemniaki i kilka pieczarek? Może jeszcze gdzieś na półce otwarty słoiczek przecieru pomidorowego. To w zupełności wystarczy, żeby przygotować wyśmienitą, pożywną i rozgrzewającą szybką zupę z papryki i kiełbasy. Z pewnością zaspokoi apetyty strudzonych po całym dniu ciężkiej pracy.
Składniki na Szybką zupę
- 200 g swojskiej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli
- 200 g pieczarek
- 3 duże ziemniaki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 szklanka bulionu
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Szybkiej zupy
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na kilku kroplach oliwy.
- Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną w plastry kiełbasę; wszystko zrumienić.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć ją i pokroić w paski.
- Pieczarki opłukać, pokroić w plastry.
- Kiedy kiełbasa będzie zrumieniona, dodać do niej pieczarki i paprykę, poddusić.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz rozmaryn.
- Do zupy dodać szklankę bulionu, przykryć całość pokrywą i gotować aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodać odsączoną fasolę oraz koncentrat pomidorowy.
- Zupę doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem; podawać tuż po ugotowaniu.