
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z łososiem i winogronem
Sałatka z łososiem i winogronem, łatwa i szybka do wykonania. A do tego pyszna i pożywna. W swoim składzie ma tak niezbędną w prawidłowej diecie rybę, orzechy i pestki, sałaty, owoce i warzywa. To z pewnością świetna propozycja dla tych, dla których nie bez znaczenia jest, to, co jedzą. To idealne uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. Sprawdzi się, jako lunch w pracy i wieczorna przekąska.
Składniki na Sałatkę z łososiem i winogronem
- 350 g wędzonego łososia
- garść roszponki
- garść sałaty lodowej
- garść kiełek
- 4 pomidory koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- 300 g winogron bez pestek
- 1 owoc granatu
- 1 mała wiązka koperku
- garść pestek dyni
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Sposób wykonania Sałatki z łososiem i winogronem
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Kawałki łososia ułożyć na sałacie, dodać cebulkę, połówki wingoron, kawałki pomidorów koktajlowych oraz kiełki.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z jogurtem naturalnym, doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Dodać także posiekany koperek.
- Sałatę skropić uprzednio przygotowanym sosem, posypać pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz owocami granatu; podawać zaraz po przygotowaniu.