
- Czas przygotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z białym serem i kiełkami
Biały ser i kiełki to tylko ułamek tego, co zawiera sałatka z białym serem i kiełkami. Można w niej znaleźć kilka gatunków sałat, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, kuleczki granatu a nawet pestki słonecznika. To lekka, odżywcza a do tego szybka w wykonaniu przekąska. Ma szerokie zastosowanie. Może być dodatkiem do dania głównego, lunchem dla dbających o dietę, ewentualnie samodzielną sałatką na wieczorne przyjęcie.
Składniki
- 200 g białego sera
- garść roszponki
- garść rukoli
- garść sałaty lodowej
- garść kiełek
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 1 owoc granatu
- 4 pomidory koktajlowe
- 5 rzodkiewek
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Sposób wykonania
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Ser połamać na mniejsze kawałki; rzodkiewki pokroić w plasterki.
- Kawałki sera ułożyć na sałacie, dodać oliwki, rzodkiewkę, kawałki pomidorów koktajlowych oraz kiełki.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z jogurtem naturalnym, doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
- Sałatę skropić uprzednio przygotowanym sosem, posypać pestkami słonecznika oraz owocami granatu; podawać zaraz po przygotowaniu.