
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z grillowanych warzyw
Sałatka to świetny pomysł na zdrową, a zarazem pożywną przekąskę. Przyrządzona na bazie grillowanych warzyw, takich jak czerwona papryka, delikatny bakłażan i cukinia, wzbogacona aromatycznym, ziołowym sosem to idealne danie na każdą okazję. Kolorowa kompozycja warzyw zachwyca nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem!
Składniki na Sałatkę z grillowanych warzyw
- 1 czerwona papryka
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 10 małych pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- garść roszponki
- 1 sos koperkowo-ziołowy do sałatek
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z grillowanych warzyw
- Warzywa umyć, osuszyć (z papryki usunąć gniazda nasiennie); pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, posiekać w piórka; sałatę umyć i osuszyć.
- Rozgrzaną patelnię grillową skropić niewielką ilością oliwy, położyć na niej kawałki warzyw; grillować je, aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone. Na koniec doprawić wszystko solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu przygotować sos sałatkowy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniach (z wodą i oliwą z oliwek).
- Na talerzu ułożyć sałatę, dodać grillowane warzywa, wszystko skropić sosem sałatkowym i udekorować czerwoną cebulą oraz posiekanym szczypiorkiem; podawać zaraz po przygotowaniu.
Dobry pomysł na kolację:)
Lekko, zdrowo i smacznie dla osób dbających o linię:)
Pyszna 🙂 kolorowa i sycąca. 🙂 Nie wiem czemu ale chyba pasowałby mi tu jeszcze grilowany bakłażan 🙂
Zgadzam się w 100 % 🙂
W przepisie jest grillowany bakłażan:)
To zrobiłam bez, bo byłam gapa 😉