
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 200 kcal/1 porcja
Przepis na Wiosenne babeczki z warzywami
Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia i nabiera barw. Doskonałą zapowiedzią tej radosnej pory roku są lekkie posiłki z dodatkiem świeżych warzyw. Babeczki przygotowane na bazie jajek, wzbogacone aromatycznymi pieczarkami i kolorową papryką to świetny pomysł na pożywne śniadanie i pyszną przekąskę. Do tego garść posiekanego, młodego szczypiorku i gotowe!
Składniki na Wiosenne babeczki z warzywami
- 3 jajka
- 4 plastry szynki
- 2 plastry żółtego sera
- 1/2 główki cebuli
- 1/2 papryki
- 2 pieczarki
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Wiosennych babeczek z warzywami
- Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne.
- Ser i szynkę również pokroić w kostkę.
- Foremki na babeczki wysmarować dokładnie oliwą z oliwek, po czym do każdej dodać cebulę, paprykę, pieczarki, szynkę oraz ser.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać także odrobinę soli i pieprzu.
- Masę jajeczną przelać do foremek tak, aby wypełniała ona ½ objętości każdej formy.
- Babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut.
- Babeczki po upieczeniu udekorować szczypiorkiem; podawać z ulubionym sosem.
Spróbowałam ostatnio i zrobię na śniadanie wielkanocne bo mnie urzekły te babeczki. 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa:)
Tak. Naprawdę są prześliczne i smakowite 🙂
Dziękuję i pozdrawiam:)
Pyszne. Robiłam i było za mało więc musiałam dodatkowe porcje 🙂