
- Czas przygotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 100 kcal/1 porcja
Przepis na Koktajl jarmużowo-imbirowy
Samo zdrowie! Szybki, prosty i stosunkowo niedrogi w przygotowaniu. Za to skutecznie wzbogaci codzienną dietę w niezbędne składniki mineralne i witaminy. Z powodzeniem może stanowić jedną z pięciu niezbędnych porcji owoców i warzyw w zbilansowanej diecie. Sporo witaminy „C” i błonnika, smak orzeźwiający, dzięki zawartości imbiru może być nieco ostrawy i odrobinę palący.
Składniki na Koktajl jarmużowo-imbirowy
Sposób wykonania Koktajlu jarmużowo-imbirowego
- Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodygi, listki porwać na kawałki.
- Z pomarańczy, jabłka i imbiru usunąć skórkę; z jabłka wyciąć także gniazda nasienne.
- Owoce pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć wraz z imbirem i jarmużem do malaksera, dodać migdały i zblendować na gładką masę.
- Koktajl podawać zaraz po przygotowaniu.