
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę warstwową z tuńczykiem
Pełna smaku, doskonale wygląda na stole. Najczęściej pojawia się podczas biesiadowania przy różnych okazjach. Efektownie wyglądająca w przeźroczystej miseczce, zachęca do zjedzenia. Do tego zdrowa, połączenie warzyw, ryby i ryżu.
Składniki na sałatkę
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 torebka ryżu
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 6 dużych ogórków korniszonych
- 1 duża cebula
- majonez
- szczypiorek
- sól
Sposób wykonania Sałatki
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, żółtka rozgnieść widelcem.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania), ostudzić.
- Mięso tuńczyka odsączyć z oleju, podobnie uczynić z kukurydzą.
- Ogórki i obraną cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki oprócz żółtek z jajek podzielić na 2 części.
- W naczyniu układać warstwami poszczególne składniki w następującej kolejności:
- ryż
- białko z jajek
- cebula
- ogórki
- kukurydza
- tuńczyk
- majonez
- ryż
- białko z jajek
- cebula
- ogórki
- kukurydza
- tuńczyk
- majonez - Na wierzchu sałatki umieścić rozgniecione żółtka jajek oraz posiekany szczypiorek.
- Sałatkę odstawić na 2 godziny do lodówki.
W prostocie siła, dzbroe, że pokazałaś to proste acz najpyszniejsze oblicze polskiego śniadania uważam, że takie sałatki czynią śniadania polskie najfajniejszymi w Europie! Niech się schowają croissanty, bagietki, angielskie tosty i fasola. Bez takich sałatek życie straciłoby sens 😉
Dziękuję za miłe słowa! Kuchnia polska jest smaczna i nie mamy się czego wstydzić!