
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 530 kcal/1 porcja
Przepis na Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym – mniam! Zwłaszcza podawane z kaszą. Takie jak u babci. Niezapomniane smaki z dzieciństwa. To proste, szybkie w przygotowaniu i niezbyt drogie danie. Z pewnością zaspokoi wygłodniałe brzuszki domowników, a przy tym nie wymaga specjalnego nakładu pracy. Podane z prażoną kaszą i buraczkami dodatkowo dostarczy bardzo dobrych składników odżywczych.
Składniki na Pulpety wieprzowe
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 łyżka bułki tartej
- 300 g grzybów
- 3 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 szklanki bulionu wieprzowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Pulpetów wieprzowych
- 1 cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni zeszklić drugą, również posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem oliwy.
- Grzyby obrać, opłukać i obgotować w osolonej wodzie.
- Tak przygotowane grzyby przełożyć do zrumienionej cebuli i całość podsmażyć.
- Następnie grzyby zalać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia i na gotujący się wywar wrzucać pulpety. Pulpety gotować w wywarze przez ok. 15 minut.
- Na koniec dodać śmietanę (zahartowaną w wywarze) oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Pulpety podawać z prażoną kaszą gryczaną i buraczkami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
• Aby wzbogacić smak pulpetów, do mięsa można dodać posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki
Dodaj do ulubionych