
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Grzyby z papryką i cebulką
To dość oryginalny sposób na podanie grzybów. Dodatek przecieru pomidorowego i czerwonej papryki sprawia, że powstały sos z powodzeniem można zastosować jak sos do pizzy. Jednak podany w innej formie również będzie smakował wyśmienicie. To danie nie wymaga ani specjalnego nakładu pieniędzy ani czasu. Należy do tych dań, które są szybkie i tanie do wykonania, a efekt miłego zaskoczenia gwarantowany.
Składniki na Grzyby z papryką i cebulką
- 1 kg obgotowanych grzybów
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Grzybów z papryką i cebulką
- Cebule obrać i pokroić w plastry.
- Z obu papryk usunąć gniazda nasienne, dokładnie je umyć i pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebulkę.
- W następnej kolejności dodać paprykę, całość podsmażyć.
- Do papryki dodać grzyby, cukier i ocet. Wszystko dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Po upływie 30 minut dodać przecier pomidorowy oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawić też solą i pieprzem.
- Tak przygotowane grzyby można przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 20 minut.
- Grzyby można podawać z ryżem lub wykorzystać do pizzy.