
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/100 g
Przepis na Przekąskę z mięsem mielonym i nadzieniem szpinakowym
Oryginalne połączenie, a szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Szpinak warto przemycać w kuchni pod różną postacią, bo jest to bardzo zdrowe warzywo. W połączeniu z mięsem mielonym pojawia się na stołach jako przekąska podczas spotkań, a i również jako sycący i smaczny obiad. Potrawa z mięsa mielonego z dodatkiem szpinaku i fety tworzy kompozycję kilku smaków na talerzu. Jako danie obiadowe może być podane z różnymi sałatkami czy sosem.
Składniki na Przekąskę
- Mięso
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Nadzienie
- 450 g szpinaku
- 1 opakowanie sera sałatkowego 'Feta' (ok. 270 g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Przekąski
Nadzienie
- Ser wyjąć z opakowania, odsączyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę; podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek; wszystko podsmażyć.
- Następnie do cebuli i czosnku dodać szpinak; delikatnie oprószyć wszystko pieprzem i smażyć do momentu, aż cała woda zawarta w szpinaku odparuje.
- Po wystudzeniu szpinaku dodać ser, wszystko wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.
Mięso
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować placki wielkości połowy dłoni, każdy placek napełnić łyżeczką farszu i oblepić go dokładnie mięsem. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
- Pulpety smażyć na głębokim tłuszczu po 6–8 minut na małym ogniu. Po usmażeniu, każdy kotlet odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z sosem czosnkowym lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak kotletów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1