
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Szpinak z cebulą i czosnkiem
Połączenie cebuli, czosnku i szpinaku to samo zdrowie na talerzu. Delikatnie podsmażany szpinak na oliwie z oliwek bądź maśle, zachwyca smakiem i aromatem. Podaje się go z różnymi rodzajami sera, co podnosi ich walory smakowe, jak i ze śmietaną. Pojawia się także na stole jako dodatek do dań z mięs oraz ryb. Szpinak w tej odsłonie to dobry pomysł na przekonanie domowników do zielonego warzywa.
Składniki na Szpinak
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Szpinaku
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut.
- Pod koniec smażenia dodać śmietanę, doprawić całość solą i pieprzem.
- Szpinak podawać z keksem śmietany lub jako dodatek do innych potraw.